background

Thursday, February 25, 2010

Bila encik Meor masuk dapur..

Emmm... sgt seronott... Mlm td encik meor ku tu rajin telebih... Dah lepas mndi solat suma.. dia pn terus la ke dapur... nk masak katanya... Aku pn bntu laa sket2.
Alkisahnya yg dia leh masak ni.. Ptg smlm kan ada pasar mlm blakang uia ni.. so aku dh tnya dia nk mkn pe. Dia ckp tkmo.. Jdnya aku ni yg kempunan nk mkn apam balik pegi laa pasar mlm bersama dikyah n Mia.. bli mcm2.. BIla time balik ke umah ..suma mknn tu tetinggal kat umah dikyah.. adusss...nasib baik la smpat mkn bihun sup dah. Nak patah balik ke umah dikyah mmg tak dah lerr. Asik lupa ja den ni.
Jadi meor dgn gigihnya didapur dok potong itu potong ini.. Katanya nk masak sizzling yee mee. Dia masak nasi jgk bersama dgn ayam sambal. Pastu siap ngn cili tempoyak lg.. Dia pnya favorite la ni..
Aku pn bantu la jgk sket2 smbil dok layan Mia yg nak tido tu. Em finally siap la En. Meor nya sizzling yee mee.. Aku pn tumpang sekaki la..wowwwww... Sodap sungguh... kalah aku.. citttt... Tiba2 aku rasa ada pesaing lak....ihihihi. Mcm2 ada dlmyee mee dia.. ayam ,, sotong,, segala sayur.. Kuah pekat mcm yg dijual kt foodcourt giant ,,tesco suma tu ...Camni senang laa aku..kalu malas leh suh En. Meor masak lg. HHhehheeh... Makin hari makin improve masakan En. Meor..
Alamakk tp sayang..aku lupa nk snap gambar yee mee tu... Nnti di lain hari akan aku snap gambar mknanan yg dimasak En. Meor..

Tuesday, February 23, 2010

Good News

Ha ini laa yg aku dok tnggu2... setelah 2 bulan aku dok call sana call sini.. smpai naik tension... bengang..geram marah...suma2 yg seangkatan gnnya...Air dah dpt Purcahse order( PO)baru tuk air CAPD aku tu.. so esok aku akan order la kt company tu..MUdah2 an by this week dh ada air tu kt umah.. Skarang ni menunggu plak tarikh training kt spital.. lepas training leh la aku wat cuci CAPD ni kt umah je... tak payah lg pegi spital 3 hr 2 mlm tu... penat tau....tak bestt langsunggg....
OK... tak sabar nk tunggu esok.. nk order barang tu.. Thanks yo so much my dearest hubby... dia la yg pegi klinik UIA settle kan bnda ni..
  • Dah telajak cite ni...smbung skali nk ucap kat my hubby berjuta2 thank you yg tak terhingga sbb tak jemu2 menjaga aku kt spital...setiap kali aku warded dia pasti tido kt spital jgk dgn aku... (tp dia tido kt krusi sblah katil le ..heheh bkn satu katil ngn aku) Sanggup buangkan segala kncing or yak2 aku.. sbb terikat ngn mesin takleh la nk ke toilet..Ini la yg paling seksa...Nak tanak kena laa jgk.. Dia sanggup tido kt krusi smpai lenguh2 smpai kebas2.. Tiap2 pagi dia buatkan air milo panas tuk aku. Mlm dia blikan mkanan walaupun aku tak brapa nk selera mkn bila tgh buat dialisis ni disebbkn air penuh dlm perut.
  • Kadang2 bila terpikir balik.. rasa kesian n sedih sgt.. sbb aku bnyk nyusah kan dia dan keluarga aku sejak aku sakit ni.. tp bukan itu yg aku minta...aku terpaksa dek kerana sakit yg ditanggung.. Trima kasih semua.. Saya sayang anda semua.. especially my hubby n my family... tak lupa jgk kawan2 yg bg semangat...Thanks jgk to my adiks ( dikyah n zaidi) yg tak jemu2 melayan kerenah MIA... dan sudi menjadi acu papa n acu mama tuk MIA.. setiap kali aku warded... dorang la yg jaga MIA...3 hr 2 mlm la MIA dok ngn dorang..Aku sgt bersyukur sbb ramai orng yg sudi menolong kami..
  • Lepas ni ... bule la spent time bnyk kt umah... weekend aku tak payah lg la ke spital.... Bule la bg perhatian lebih kt puteri ku sorang tu... Sian dia sebelum ni weekend terpaksa tinggal ngn acu dia...
  • Syukur Alhamdulillah..........semoga aku sentiasa sihat dan disembuhkan dr penyakit ini....AMINN.....

Sunday, February 21, 2010

Weekend aku

Salam ...

Macam biasa..aku skarang kt hospital..warded dr jumaat...smpai laa harini... Rutin weekend aku mcm ni lah.. 3 hari 2 mlm di hospital......Untuk apa?? utk dialysis...Aku ni salah sorng pesakit buah pinggang kronik yg terpaksa menjalani dialisis,..
Dialysis ni ada 2 jenis. Haemodyalisis iaitu cuci darah dn CAPD or APD iaitu cuci air... Aku ni skarang tgh cuci air la ni....Emmm...huhhuhu.. buat masa skarang aku terpaksa cuci kt spital... 3 hr 2 mlm ni la... actually skarang aku dlm proses memohon air .. Air tu sebulan Rm 2600..nk bli pakai duit sndiri mmg tk mmpu, so terpaksa la apply melalui UIA.. minta uia biaya...kalu dh dpt air.. bule la buat kt umah je. tak yah dtg hospital lg....itu laa yg aku harapkan skarng ni....
Duk kt spital ni ,, bule tgk mcam2 ragam orng...dan yg paling aku takmo tgk ialah bila ada patient yg sakitteruk pastu tiba2 je pergi....tak kembali.. itu la yg paling aku tak best....tp nak tanakkena la jgk .. sbb dh depan mata,....Apa2 pun.. hidup mesti diteruskan....
Aku doakan semoga aku dipanjangkan umur.. diberikan kesihatan yg baik2 dan disembuhkan dari penyakit ini,,, aminn.....

Wednesday, February 17, 2010

Cuti2 Balik Kg.... Bestttttt..

Cuti raya cina.... emm mesti ramai yg menghabiskan masa tukpulang ke kg masing2 kan... maklum la selepas penat dok bekerja hari2...minggu ke minggu..bulan ke bulan.. dh dpt cuti ni...aku balik kulim...dah lama dah tak balik sejak sakit haritu... ni dah dpt peluang minta izin mr hubby ku ...dia bagi.... emm suka la aku...Kisahnya, aku balik tumpang adik aku si dik yah tu. sbb nya mr hubby takmo balik.. dgn alasan nk kemas dapur sbb nnti abah (FIL) nk buat kabinet dapur... Emm takpe la.. (balik tgk mmg dia dh kemaskan brng2 kt dapur ku itu) ok laa ... mr hubby rajin jgk.
Pagi2 buta hr ahad tu aku dah siap2 mndi suma. Kejut Mia busyuk.. susah betul si kecik ni nk bangun..jenuh jgk aku kejut dia tuk mandi.. Beg dh siap mlm td tu. Dalam kul 8 dikyah n zaidi smpai tuk amik kami 2 branak ni. Bertolak la kami ke utara tanah air... berbunga2 hatiku tak sabar nk smpai kulim...Perjalanan sungguh lancar.. keta dh tak bnyk.. sbb orng ramai yg dah balik sabtu... so takde laa kami menempuh jammed ke hapa ke...alhamdulillah.... Dalam kul 11 am lebih.. smpai laa kami kt tmn PKNK kulim...emmm seronotttt 3!!! yea yea dh smpai tmpt yg dituju... Suma ada kt umah.... tak sabaq nk tgk baby boy tu sama....
Ptg dlm kul 3 pm kami suma gerak ke Baling knduri umah Pak Ngah....waqhhhsblum tu singgah knduri umah kwn ayah n mak.... sedappnyaaaaa lauk.. msakan kg.. yg famous kt Baling nun.... apa lagi kalu bukan GUlai daging umbut pisang.... sedap tak terkata... ditambah dgn
ikan masin goreng dan kerabu umbut bayas..betui ka ni yer... ntah umbut apa ntah... ni la first time aku mkn umbut ni... ntah mcmana ntah pokok dia.. orng KG tau la...
Gerak ke umah pak ngah .... dia wat knduri kt umah baru... wowww besoooo nya umah.... sungguh selesaaa.... Lauk gulai daging umbut pisang jgk... kerabu pucuk paku +taugeh dan perut... sedapnyaaa laaa haiiiii...... Tp tak leh nk stay lama2...actually tak puas lg jmpa my sepupu kesnyngn... kak ta kak liza suma tu... Im sorry coz tak dpt spent time lelama kt sana... Insyaallah nnti bila2 k.ngah balik dok lama2 kt sana.... Mia plak dr smpai hingga la nk balik.. tak berenti2 lari sana sini... suka2 hati dia jaaa nk main .kt mana.. ikut dan dia jaa..... tu laa anakku... 6.30pm kami gerak balik kulim... Aku drive bwk mak n budak kecik 2 orng ni..... Ayah naik ngn Hadi sbb nk p knduri kwn ayah lg.....Kul 7++ smpai kulim... Itu laa crita ahad.... Senin nnti crita lain yerr... tak larat dah ni........... okk cauuuuuu.....

Tuesday, February 9, 2010

My mom's kuih
































































Mak saya mmg expert buat kuih muih ni....Ni ada sket kuih donut n burger mlysia .. yg mak ku buat hritu masa dtg umah ku hritu... sgtt sodappp.... Jemput mkn suma....Aku dh blajar dh wat kuih ni.... Alhamdulillah jadi laa jgk masa try buat haritu....

San Franciso Pizza






























salmon steak


















cappucino kak ana



















Mix fruit juice


Haritu pegi makan ngn officemate kt San Francisco Pizza kt wangsa Maju tu.. ok laa not bad...
Aku mkn Salmon steak.... kak ana mkn spagethi apa ntah... tak ingt dh namanya... tp lupa nak snap gamba suma mknan yg kami order.... Tu cappucino kak ana punya... air satu lagi tu den punyo... sodap bangat... MIx juice... carrot+ oren+ epal...

Monday, February 8, 2010

NAk citer pasal makanan lak.....















Marble kek warna warni..


Saja2 buat haritu.... menjadi jgk.... tgk resipi dalam majalah rasa....hubby ku suka... alhamdulillah..



NAk citer pasal makanan lak.....



Anak sedara baru......

Yea yea..,,, kami dpt anak buah baru... baby boy.... emm akhirnya ada la jgk boy dlm family kami. Ada geng la paklang HAdi...klau tak tisya n auni ja... Mak dan ayah ku laa paling teruja sbb dpt cucu lelaki... Ni kira cucu lelaki first laa tuk mak n ayah ku....
4 hb februari hritu kakakku@kak yong dah selamat melahirkan baby boy kat spital klang.... suka laa dia ..dh ada sepasang....aku jgk yg terkulat2 ni.... Tisya apa lagi.... teruja bila tgk baby boy tu... Nama lom letak... so panggil baby boy dulu yerk.... cute betul.. muka sebijik kak yong..
Sambung bab tisya .... dia ckp kt aku.. Mia nak baby boy jgk... ala syahdu laa aku dgr.... sedih pn ada...entah bila la aku leh bg adik kt dia... mmg teringin nak menambah lg... tp apa kan daya... kesihatan ku tak mengizinkan.... Insyaallah aku pasti satu hari nnti aku akan sihat seperti orng lain.. dan bule melahirkan zuriat lg.... tnggu ya tisya... ibu pasti sihat.... Em takmo ckp bnyk2 bab ni.. nnti sedih...Ok ni ada sket gambor baby boy yg cute tu....