background

Thursday, August 19, 2010

buka posa yg sgt bestt..

Salam

Harini baru rajin nak bercerita kembali...
Ni nk story ttg Ramadhan yg keempat hritu. Hri ni adalah hari yg sgt best bg aku... sgtt syok...
Tau sbb apa.. hrini family aku suma berbuka di rumah aku.. Kami berbuka ramai2.. Sesekali kumpul semua.. terasa sgtttt dia pnya syokkk tu.
tp sblum tu nak story hari sblum sabtu..Emak dan ayah hari rabu lg dah smpai K.L dan depa stay kt umah kak yong dulu.. Khamis mlm mak ayah stay kt umah dikyah pulak.. Then jumaat ayah dyalisis kt slyng hosp. Sabtu kami ke rumah ustaz |LUqman dkt sg pusu tu. Alhamdulillah semua dah dpt jmpa dgn beliau.. dan kami insyaallah akan pergi lg utk second appointment.
Harini aku decide nak ajak semua berbuka bersama kt umah aku.. Nampaknya semua orng setuju... heheheh sgtt seronok

Haritu mak masak sgttttt besstttt.. Semua orng msti suka kan bila dpt makan masakan dr air tngan
mak kita sendiri....

Menu haritu adalah nasi minyak, dalca daging+ sayur2an, ayam masak merah , kerabu tomato/air asam dan mee kari.... Emmm marvellous la... Tp aku ralat sgt rasa.. sbb aku tak ingt langsung nk amik gambar mkanan suma tu..tkpe laa raya ni akan ku terjah dapur mak aku... ehhehhh.. Tp mak msk mmg tersagttt la sedap....Terima kasih mak,,, terima kasih kerna tak penah rasa letih dr kami kecil smpai la dewasa mcm ni,, mak tak jemu2 masak tuk anak mak... Kami sayang mak forever,, dan taklupa jgk tuk ayah... kak ngah sayg both of U... and i PROUD to be your daughter...................


Friday, August 13, 2010

update recipe

Heheh bulan 2 posa ni syok dok cari resipi la kan.. yer laa jenuh dok mikir nak masak apa kan tuk berbuka nnti.. Owhhh ni.. entry ni just nak bgtau yg resipi mee bandung dan yee mee dah dimasukkan yer..
So.... attention to ayu dan kak yani.. sila le cuba yerrr..... hehehh
Okess selamat berpuasa

Wednesday, August 11, 2010



Ini kek batik biskut marie..yg sgt mudah itu.. Ni pun buat tuk bwk p picnic hritu. Sori gmbar ygdh dipotong lupa nak snap..

Kek simple

Kek ni aku tak tau nk bg nama pe,.. sbb kek ni rasa mcm kek biasa ja...
kek ni buat sbb nak bwk pegi picnic kt sg kalong ulu yam sunday hritu. Picnic ngn geng2 engineering.. Best jgk... siap ada BBQ, sate abg ramli's family yg sgt sedap, ada pulut kuning, nasi impit, bihun grg, keropok smpai 3 kilo depa grg....uiihh mewah laa makn haritu..

Mee Bandung Ku Sayang


Ini mee bandung saya. Buat mlm lepas balik keje tu. Entah knapa haritu tekak ni teringin bebenor nak mkn mee bandung. Jadi ini la hasilnya. Mee bandung ku yg tak seberapa.
INi resepinya:-

Bawang merah dan bawang putih
Mee kuning ( dicelur) nak masuk dlm kuah n masak skali pn bule tp sy tak suka gitu
Isi ayam/sotong/daging/udang
Air rebusan ayam /daging
Cili kisar/ cili boh
sos cili
sos tomato
sos tiram
tepung jagung ( dibancur dgn air sedikit)
telur
sayur2an ikut kesukaan anda
garam secukup rasa

Bahan hiasan

daun bawang /sup
bawang goreng
cili potong
tauhu goreng ( dipotong dadu)
taugeh (kalau suka) saya suka sbb tu letak
limau nipis /kasturi

Cara2nya:-

1. Tumis bwng merah dan putih hingga naik bau. Kemudian masukkan cili kisar/boh dan masak hingga cili masak. Then masukkan air rebusan tadi.
2. Masukkan isi ayam atau apa2 yg anda suka, biar mendidih dan diikuti dgn sayur2an. Kemudian masukkan tepung jagung dan telur.
3. Perasakan ikut rasa anda.
4. Masuk mee dlm mangkuk diikuti dgn kuah panas2 dan hiaslah ikut kesukaan anda. Sedia dihidangkan.

Selamat mencuba....

Yee Mee Ladna


Ini la yee mee ladna saya.. heheh
buat tuk MR MJ yg kelaparan time nih.. simple2 aja.
Ini resipinya... simple dan mudah je.

Bawang merah bwang putih
Yee mee segumpal
Isi aym/daging/sotong / udang
Air rebusan daging/ ayam ( kalu takde ni guna air kosong pn bule)
Sayur2 an ikut suka anda
Tepung jagung
Kicap cair
Kicap manis
Sos tiram
Garam secukup rasa
Gula sket (sbgai penambah rasa)
Telur
Cili padi diketuk( kalu yg suka pedas) saya suka ptg2 tabur atas je.. lebih sedap

Cara2nya:-

1. Tumis bwg merah dan putih hingga kekuningan, kemudian masukkan air rebusan diikuti dgn isi ayam /daging td.
2. Kemudian masukkan yee mee sbb dia ni jenis keras kalumasuk lmbt kang takut tak masak. dan masuk la sayur2 yg lmbt masak spt carrot. then masukkan kicap dan sos beserta tepung jagung. Pecah telur. Perasakan dgn garam.. masukkan cili padi.
3. Sedia dihidangkan..


P/s kalu ada serbuk pepper pun bule ditambah skali sodap jgk

Selamat mencuba..

1st Ramadhan

Salam

AHLAN WA SAHLAN YA RAMADHAN

Alhamdulillah ,, syukur aku kpdNYa yg memberi kesempatan kepdku tuk bertemu lg dgn Ramadhan kali ini.. Aminn..Kepada sahabt2 ku ampun dan maaf dipinta sempena kedatangan bulan yg mulia ini.
Sama2 lah kita beramal di bulan yg penuh berkah ini.

Thursday, August 5, 2010

kek coklat




Salam....

wah lama jgk aku tak menulis karangan kt blog aku yg tak brapa nk best ni. haku malas. ditambah dgn kerja2 di ofis yg melambak.
em entry ni nak citer kek coklat la.. Dah lama aku nk wat kek ni. Kek ni diambil recipe dr Blog Cik Mat Gebu yg famouse itu, masakan dia sgtlah menarik hati aku, tu yg wat aku suka laaa dok melawat dapur cik mat. TQ cik Mat Gebu.

Kek ni kira first trial laa aku buat.. .Hasilnya aku tak brapa puas hati. Emm cuma rasa terkurang manis sket, pastu tak brapa moist lg mybe sbb terkurang gula kot,, . Tapi tkpe,. akan ku usahakan lg,, smpai laa MR MJ puji sedap baru aku puas hati. Sbb bila dia mkn dia complen keras ngn pahit sket..huhu u... OK lah.. meh nk tunjuk gambar..
Tp aku tak pndai deco cake... ikut suka hati aku ja.. walaupun dulu blajo kat uitm ada jgk klas pastry yg kena deco cake. Tp dlm smnggu ja baljor mana laa nk leh jd champion kan.. lgpun tngn ku ni mmg bukn tgn seni, kerassss... tak pndai langsung hias menghias ni. Masak aja bule,, hias menghias fail sket...hahahha.... ok jom tgk kek aku yg tk seberapa,...

Monday, August 2, 2010

From cameron highland
























Ni antara a few pic kami kt cameron haritu... tak bnyk sgt pn bergambaq..