background

Wednesday, November 20, 2013

Nasi Tomato with Ayam Masak merah & Jelatah


Salam.......
Yang ini projek weekend baru ni. Dah lama benor aku tak masak nasi tomato, Jadi haritu tekak teringin pulak nak mkn ni.. Tgk bahan suma ada. 
So, jadilah nasi tomato simple ni yg aku padankan ngn ayam masak merah sama jelatah timun nenas.
Masak simple2 je. Ikutkan lg sedap kalau ada dalca. Tapi aku tak buat pn .. takde bahan..
Resipinya nnti akan dimasukkan yer. skarang ni mls..Ok cau..



Friday, November 1, 2013

LAKSA....emm menu kegemaran ni....

 LAKSA


Bahan-bahannya:

Laksa sepeket (aku suka guna laksa yg saiz kecik)
Ikan sardin@selayang 
Bawang besar/ bawang merah
Cili kering (di kisar)
Asam keping
Daun kesom
Bunga kantan

Bahan tabur atas:
Timun
Salad
Nenas
CIli api
Limau nipis
Daun selom
Bawang

Cara-caranya:

Rebus ikan sardin . Asingkan isi dan tulangnya. Kisar isi ikan dan asingkan. Kemudian kisar tulang2 dan tapis..ambil airnya saja.
Kisar cili kering bersama bawang. Masukan dlm periuk dan juga isi ikan yg telah dikisar. \
Kemudian masukkan air rebusan ikan tadi. Kalau kuah sikit bole tambah air. 
Masukkan asam keping, daun kesom dan bunga kantan.
Perasakan dgn garam dan serbuk perasa..Biar mendidih
Laksa siap dimakan....

Kari kepala ikan

Salam.... harini nak kongsi resipi kari kepala ikan atau orng utara panggil gulai...
Sedap ni kepala ikn.. Aku guna kepala ikn siakap hasil dr adik lelaki aku yg sorng tu memancing. Dia mmg kaki pancing.. Rezeki dia hritu dpt 2 ekoq ikan besaq. Sekor siakap dan sekor lagi jenahak.. woww wiii sgt lah best... Jadi yg isi2 dh masak smbal le mcm2 le. Jadi tinggai kepala mak aku bg...  hrittu tingin nk mkn gulai kepala ikan.. Itu la yg terjadi lauk ni. Moh tgk resipi....

Bahan-bahan:

Kepala Ikan@ ikan
Bawang putih  }  dipotong nipis
Bawang merah }
Daun kari
Halba campur
Serbuk kari ikan - aku guna cap O
Serbuk cili  sedikit
Santan Air asam jawa
Bendi
TOmato
Garam

Cara-caranya:

Tumis bawang , daun kari dan halba campur sehingga naik bau dan kekuning kuningan
Masukkan rempah kari dn serbuk cili... Rempah ikut bnyk mana yg korng nk masak... Rempah perlu balance utk mendapat kuah kari yg agak2 pekat... (tak pekat sgt dn tak cair sgt). kalau serbuk kari kurang akn menghasilkan kari yg cair..
Masak hingga pecah minyak..
Bila dh pecah minyak masukkan air asam jawa diikuti dgn santan dan kepala ikan...kacau sebati.
Kemudian masukkan bendi, tomato , cili, dan perasakan dgn garam.


Tuesday, July 30, 2013

Iftar ke -20

Iftar ke- 20..... Siakap + talapia merah sweet sour, lemak cendawan + bilis , puyuh goreng, ayam masak apa taktau lupa dah...,ulam + samabal belacan
Lauk2 ni mak saya dan saya yg masak..... mak masak lemak cendawan tu.. sgt mabelessss.... dan saya masak ikan dan ayam yg hitam ttu.. Actually ayam yg hitam tu aku lupa nama apa entah... tgk dlm majalah rasa... so ikut je resipi dlm tu..tp bg aku rasanya better daging dr ayam la utk resepi tu..
Ok lah sekian utk harini...

Wednesday, July 24, 2013

Iftar ke 14....

 Assalamualaikum.....Salam Ramdhan....


Gambar di atas ni adalah smlm punya menu.. berbuka dgn lauk ini ja.
Alhamdulilllah kenyang.. Ikan keli sambal, puyuh goreng dan kobis+carrot goreng..

Rasanya tak perlu resipi.. ni semua orng pun tahu buat kan... ok ...

Puyuh goreng

Kubis+ Carrot goreng


Ikan keli sambal

 

 

 

 


Tuesday, July 16, 2013

Lunch masa weekend

Yang ini masak bila entah tak ingt dah.. ikan cencaru sumbat, asam rebus ikan dgn nenas, kacang panjang goreng dan sambal belacan....

Ayam Masak Merah

Ayam Masak Merah














Ini the latest yg aku masak untuk iftar ke 2 or ke 3 mcm tu la.. tak ingt ...
Ini permintaan Mr MJ.. katanya nk  makn ayam masak tomato... so masak tomato ke merah lebih kurang je  kan..Resipi nanti la aku letak yer... malas dah nak menaip... heheh sori..

Bergedil daging

Bergedil daging
hihih sori.. gambaq tak semenggah..
gambar ni je yg ada..bergedil baru angkt masih lapik ngn tisu lg
entah kenapa lupa lak nk amik gmbr lam pinggan elok2..

terjadinya bergedil ni .. masa aku tetiba rajin dn tringt nk mkn bergedil ngn bihuin soto..
itu yg buat ni..
tagk gambar je la yer..
bergedil ni aku campak2 je baahn dia..
pakai kentang.. serbuka jintan manis n putih, serbuk lada,, masuk perasa,, dan daging cincang
pastu masuk jgk daun sup..
itu je la cara aku hentam buat bergedil ni...
ok...

Kurma Ayam

 
Kurma daging
Yang ni Kurma Daging...

Bahan2nya:-

Daging - dicuci bersih
Rempah kurma 1 paket - Aku guna jenama Adabi
Bwang merah - dihiris nipis
Bawang putih - "
Halia  - "
Empat sekawan ( bunga lawang, cengkih , buah pelaga & kulit kayu manis)
Bawang besar - belah 4
Kentang
Cili merah 
Santan
Garam
Serbuk perasa
Cili padi - diketuk ( ni kalau sapa2 yg suka pedas) aku suka pedas  (optional)

Cara2nya:-

Tumis bawang merah, putih dan halia dan 4 sekawan sehingga naik bau.
Masukkan rempah kurma. Biar hingga pecah minyak.
Masukkan daging .. kemudian masukkan kentang..
Kemudian masukkan santan. Masuk kan juga bawang besar dan cili merah. Biar sampai mendidih
Semua dah empuk.. Rasakan garam ..
Sedia dihidang...

Selamat mencuba........

Lamb chop with black pepper mushroom sauce....




Assalamualaikum.... wahh mmg lama bebenor saya dh update apa2 kt blog ni kan..

Hairni mood rajin pulak.. bulan2 posa ni . dok keja cari resipi ja.. dok tgk blog2 masak.. So rasa mcm rajin pulak nk masuk entri makanan yg aku dah penah masak ni..
Ok tu kat atas tu aku letak gambar lamb chop yg dh buat bulan lepas kot.. permintaan Mr MJ la ni.. so ni first time try buat sos sendiri.. alhamdulillah menjadi...
Tp disini aku malas nak taip resipi ya.. sapa2 nak bgtau la aku.. aku kasi....
Ok ..bai....

Monday, June 17, 2013

She turns 6 Today..17 June 2013

Assalamualaikum.....

Princess Mia harini genap la 6 tahun..... 
Selamat Hari Lahir anak ibu tersayang.. 
Ibu doakan moga anak ibu jadi anak yg solehah,, ank yg berjaya didunia dan akhirat..
Ibu dan daddy sayang Mia...

Thursday, January 17, 2013

17 January 2013

Assalamualaikum W.B.T

Dia dtg lagi.....17/January/ 2013 Khamis bersamaan 5 Rabiulawal 1434H..
Alhamdulillah harini masih lagi bernafas dan mampu menunaikan tanggungjawab sebgai seoragn khalifah Allah... Terima kasih ya Allah.... 
Harini aku dh masuk 31 tahun.... aiyooo.. bnyi mcm rasa dh tua la... Sedar tak sedar.. umur makin mengingkat...Alhamdulillah..Semoga aku diberi kesihatan yg sihat2...dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki....Amenn,.....