LAKSA
Bahan-bahannya:
Laksa sepeket (aku suka guna laksa yg saiz kecik)
Ikan sardin@selayang
Bawang besar/ bawang merah
Cili kering (di kisar)
Asam keping
Daun kesom
Bunga kantan
Bahan tabur atas:
Timun
Salad
Nenas
CIli api
Limau nipis
Daun selom
Bawang
Cara-caranya:
Rebus ikan sardin . Asingkan isi dan tulangnya. Kisar isi ikan dan asingkan. Kemudian kisar tulang2 dan tapis..ambil airnya saja.
Kisar cili kering bersama bawang. Masukan dlm periuk dan juga isi ikan yg telah dikisar. \
Kemudian masukkan air rebusan ikan tadi. Kalau kuah sikit bole tambah air.
Masukkan asam keping, daun kesom dan bunga kantan.
Perasakan dgn garam dan serbuk perasa..Biar mendidih
Laksa siap dimakan....
malas nak wat tapi nak dtg mkn jer bole ke heheh
ReplyDelete