background

Tuesday, February 22, 2011

risau, runsing, resah

Salam....

Lama kami tak update blog ni.
Tgk tajuk,, hemmm itulah keadaan aku sejak dua menjak ni.
Sejak mnggu lepas,Mia kena alergic yg sgt teruk, habis gatal2 satu badan, kesian dia tergaru2 smpai nak tido pun tak boleh. Dah bwk pegi klinik, mcm besa Doc bg ubat mkn je, dan paham2 laa jgk. Mia bukan nye nk mkn mcm besa. Aku tepksa laa masukkan lam air milo dia. Ikutkan doc tu dia kata lebih elok mkn terus tidak dicmpur dgn air. Tp aku terpksa je la buat gitu, kalu tak takdo laa budak tu nk mkn. Kalu dah gitu punya rope, bila laa nk lega sakit dia tu. Smpai harini asal mlm je, dia dh start menggaru, pastu berlarutan la smpai ke tido, Mcm mlm td kui 3 am dia kejut aku suh garu bdn. Hasilnya, aku hrini ngntuk kt opis ni.

Lg satu yg buatkan aku risau , tentang ayah aku. Smlm ptg adik yah msg kata nk balik kg jaga ayah sbb ayah tak bule jln. Berderau darah aku bila baca msg dia. Terus la telefon ayah. Sedih bila dgr suara ayah. Sbnarnya ayah aku dh lama sakit.. Aku slah sorng mewarisi sakit dia. Sakit buah pinggang. Ayah dah 15 thun dialysis. Disebabkan dialysis tu saraf ayah bnyk yg rosak. Sebelum ni kaki ayah dh sakit, ayah cuma bule jln pelan2 ja. Kalau duduk , bila nk bangun sgt laa terseksa tgk ayah nak bangun. Tp smlm ayah dh takleh jln.. Bila telefon ayah ckp kaki sebelah kanan dia yg sakit sgt. Ya Allah, sungguh berat ujian yg Kau beri kepada ayah. Tp aku tahu ayah tetap kuat,tabah. Ayah lah penguat semangat aku utk lawan penyakit kami ni. Untuk terima ujian paling besar dlm hidup kami ni. Tak pernah sekali pun aku dgr ayah mengeluh sakit. Aku harap sgt, ayah bule jalan kembali.

Ya Allah, aku mohon kepadamu, Kau kurangkan lah beban kesakitan ayah ku. kau sembuhkanlah dia. Sembuhkan lah kami. Apapun yg terjadi , aku redha..

6 comments:

  1. wak, harap2 mia & ayah awak cepat sihat ye..byk2 saba k...

    ReplyDelete
  2. sebaknye kngah...semoga Allah mempermudahkan segala urusan.n semuanya...

    ReplyDelete
  3. Tima kasih Dda.. Nadia... mudah mudahan Insyallah...aminn..

    ReplyDelete
  4. su, moga ayah su cepat sembuh dan sabar mengahadapi dugaan ini. pasal mia, try bawak gi klinik Dharan (dokek jo dgn umah kita). klinik kulit tu, dr dia expert ttg sakit2x gatal2x kulit2x nih... harga tak mahal sgt... ramai refer kt klinik nih kaku pasal kulit (hanya men'rekomendasi'kan aja... )

    ReplyDelete
  5. kak chibi... tima kasih banyak yer... moga ayah cpt smebuh... Oo klinik dharan yer...bule jgk try ..kt belah mana yer klinik tu.>? mcm penah tenmpk tp tak perasan,.. nnti try bwk mia ke situ..tak tau dh nk wat cmana kak... Tq for your rekomendasi.. heheheh

    ReplyDelete
  6. sue try sapu eloment..krim tu pun ok gak.jannah dulu kan gatal2 sapu tu.alhmadulillah.moga ayah sue cepat sembuh..sue sabar yerk.kalau ayah susah nak jln apa kata bli kan kusi roda ke..ni cadangan.tawakal yek sue

    ReplyDelete