background

Wednesday, December 12, 2012

Thursday, December 6, 2012

Kerja @ Sarawak

Assalamualaikum....

Sihat semua?? Dah lama tak bersua kt sini kan..
Last week aku kena pegi Sarawak 4 hari 3 mlm .. 
Sungguh laa tak best..
Aku ni skang malas laa nk outstation..  Dok mikir nk tinggal kan budak busyuk sorang tu..
Mula2 dia bnyk tnya jgk.. Ibu nk p mana.. Sarawak tu kt mana? kiri ke kanan?
Hari first dia dok ngn daddy.. Hari ke 2 dn seterusnya dok ngn asyu kesyangn dia tu...
Once dh duduk ngn asyu.. dh tak mo balik pulakk..
Smpai aku balik dah pun , bila call dia pesan " ibu jgn amik mia lg"
Wahhh ibu dah separuh gila rindu kt dia.. dia pulak takmo balik.. huhuhuhuh. cian ibu..

P sarawak.. paling tak best adalah bab makan... makanan kt sana sgt laa tak kena ngn selera kita kt sememnanjung ni.. dan tak bnyk pilihan...Kalu p sarawak .. aku tringin nk rasa meekolok.. mee ni kan famous kt sana..Hari pertama smpai hr ke 3,..masih tk jmpa kedai yg mknna sedap...hingga la last day dh nk balik baru jmpa mkanan yg sedap.. baru dpt mkn mee kolok sedap.. Akusyorkan kalu korng p sarawak... pegi laa seberang sungai yg kt waterfront tu. Kalu tak silap aku tmpat tu nama dia Kg Boyan.. Kami naik sampan seberang sungai tu. Sambil tu bule beli kek lapis kt kedai dayang salhah or mira kek lapis.

Kali ni p sarawak mmg tak rasa nk jln 2 ke mana pn.. Dulu skali aku dh penah pegi.. So dr pengalam n dulu dh pegi sgt tak best.. Kali  ke 2 ni lg laa tak de mood nk jln2. Ok lahh... apa2 pun.. Ini pengalaman. Dpt jgk merasa tgk tempat orng.. bukan selalu pergi pun kan.
ok lah.. wassalam..... Meh layan gambar sekeping dua...





Thursday, October 18, 2012

Tempat baru

Assalamualaikum.....

wahh lamanya tak update apa2 kt sini.....saya malas dn takde idea apa nk letak...nak letak resipi... malas nk taip.. masak mcm2 masak.. tapi malas nk amik gmbr .suma malas.. kesimpulannya saya malass laa.. hahahahahh. harini rajin sket..
Saja nk citer.. saya dah dok kt workstation baru.. ngeee... syok jgk dok tmpat baru.. tp bukan tukar ofis.. ofis masih yg sama. cuma tmpat je brubah..Im enjoy at new works station... hehehe...
Hokey... nnti kalu rajin saya nak hupdate entry resipi dgn gambaqnya skali ya... okeyy buhbyeee

Friday, July 20, 2012

AHLAN WA SAHLAN YA RAMADHAN

Assalamualaikum......

Ahlan wa sahlan yg Ramadhan.... Alhamdulillah Allah masih pnjgkan usia ku dn kita semua untuk bertemu lg dgn bulan yg paling mulia yg ditunggu2,, iaitu RAMADHAN.. Esok umat islam semua akan bermula berpuasa...Jadi di kesempatan ini, saya nk mohon ampun dn maaf jika ada terkasar bahasa, tersilap kata., tersalah laku..
Semoga kita semua beroleh keberkatan dan ibadat kita diterima Allah..
Selamat berpuasa,,, RAMADHAN KAREEM...

Thursday, July 5, 2012

R.I.N.D.U.

Salam...

Rasa rindu sgttt2.... Rindu kat si dia... Mr MJ takdak 10 hari.. Skang dia kt UUM..utk Staff game IPTA 2012. Nak tau dia main apa...Main apa lg... tarik tali dia la..
Harini baru start game. katanya lawan UM... harap2 UIA menang laa yer..
Ibu dan Mia wish good luck for you and your TOW team..
Syoknya balik kedah.. Kalu aku dpt cuti semingu leh laa ikut daddy.. dia ke UUM drop laa aku kt kulim dulu..tapi tak bule nak cuti..
Mlm ni mak mai sini.. syoknyaa......

Friday, June 22, 2012

Entry terlewat.. Happy Birthday MIA HADA BATRISYIA

She turned 5th .......Happy birthday Mia.... 17 June 2012 genap la umur Mia 5 tahun.. 
Kejap ja rasa.. pejam celik pejam celik,, anak dah 5 tahun.. tak lama lg dh nak sekolah rendah.
















 Mia semasa 4 thn


 
Ibu doakan  Mia jadi anak yg solehah, yg cerdik, yg menghormati orng tua, dikurniakan kesihatan yg baik2 dan Mia  berjaya di dunia dan akhirat. Ibu dan Daddy sayang Mia banyak2...



Thursday, June 21, 2012

Family Day @IEEP Kull of Engineering 2012

Assalamualikum.....

Lama tak bersua di sini kan.. Aku baru je habis bercuti di Cherating.. 17 - 19 June. Aha sebut 17.. Lupa nk crita.. 17 June 2012 adalah hari jadi Mia yg ke 5 tahun.. Genap la anak dara ku itu 5 thn...Cadang nk buat makn2 skit utk celbrate besday MIa sbtu ni.. tgh pikir2 ni.. NNti kalu jadi sya jmput kwn2 yer..
Meh nengok gambar kt Cherating

Monday, May 14, 2012

Kristal .. rock

Salam...... wahhhh lamanya aku tak update apa2 pn...Entah mood tak de langsung nak update kt blog ni.

Hrini tetiba rajin.. hehehh.. Tapi takde laa crita apa pun sgtt..Saja aku tgh layan lagu2 kumpulan kristal ni.. Dr dulu aku suka kumpulan ni.. tambah2 dgn LAN vokalist dia tu.. suara dia rock habis... muka pulak sweet.. hehehhe. Tp mmg bnyk la lagu2 dia yg best..


Hokess.. harini korang nak masak pe? 
 Okess la caucincau...sambung keja balik...heheh;)
 Okey jom layan lagu ni.... 


Tuesday, April 3, 2012

1 April 2012

Assalamualaikum...

Tarikh 1/4 yang tak pernah aku lupakan. Kenapa? Harini adalah Hari Lahir arwah ayah ku yg sgt ku sayang. Masih ingt lagi.. setiap tahun tibanya tarikh ni walaupun takde celebrate apa pun, aku akan telefon ayah dan ucap selamat hari lahir ayah. dan tergelak seronok ayah bila dpt wishes.. Ayah bukan yg jenis suka nak bermajlis2 besday, cukup sekadar ucapan. Dan buat pertama kali bermula tahun ni, tiada lagi ayah utk aku telefon ucap selamat hari lahir. Rupa2nya tahun 2011 adalah harijadi terakhir ayah. walau ayah dah takdak disini... kngah tetap nak ucap selamat hari lahir buat ayah yg sgtt kngh sayangg. Semoga ayah berbahagia disana. Kngh pasti ayah cukup senang di sana , berada di bawah pohon yg rimbun dan dpt menikmati buah buahan yg sedap mcm yg telah ayah khabarkan didalam mimpi kak yong dan adik.
Kngah doakan semoga ayah ditempatkan bersama golongan orng2 yg soleh. Al-Fatihah..

Sedihnya.. hujan sudahh.....

Ok , takmo sedih2 ya. Meh nak crita pasai weekend 1 April haritu.

Weekend lepas yg bertarikh di atas ni korang buat apa?? Weekend aku tersagt la penat. Sbb apa nak tau.. Sbb aku kena jadi driver. Slalu Mr MJ yg dok bwk kalu nk p mana. Tp hritu aku yg kena bwk keta sendiri. Kisahnya,ada sepupu aku jemput ke kenduri breakfast opening kedai dia cwngn ke 6 (Kafe An Nurs) korang ada penah termkn kt kafe ni tak? kafe dia ada jgk kat The Curve. aku tak penah p pn. Ni la first time aku nak p.
Yg aku nk p ni kat Denai Alam. Aku dgn tak tahu kt mana Denai Alam tu , main pegi je. Sbb yg aku berani nya sbb ada mak, adik n akak aku ikut skali. Pagi2 dr Rawang kuar ke Puncak Alam amik kakak ku, pastu baru tolak ke Denai Alam.. tapi bule tak kami ni sesat,, tak nmpk sikit pun tulisan Denai Alam.. habis bukit jelutong aku jelajah, segala bagai pusing balik. Sbb dia bg map sgt la simple. Last2 jumpa jgk, dah masuk ke Denai Alam tu,, mencari lg pulak. Tak nmpk kedai satu pun. Denai alam ni tmpt baru. Sepupu suruh tnya pak guard, tp pak guard pun bengong jgk. Last dpt jgk direction yg betui.. At last Alhamdulillah jumpa jgk kedainya. Dah mkn apa suma, selesai. Bertolak balik laa pulak ke Puncak Alam hantar kakakku dan anak2 dia, tak singgah dh pun sbb aku nk gerak ke PJ pulak umah MIL. Jiran sbelah umah MIL ada buat kenduri kawin , tu yg kena pegi jugak. Sbb ni la mr MJ tak leh bwk aku gie Denai Alam tu, dia kena p tlg jiran kenduri kan.. Kalu tak p , apa plak kata orng kan. dulu kita kwin orng tlg. La ni time depa laa pulak kita tlg.. Mcm tu laa yer bila hidup berjiran ni.
Dlm kul 12 smpai la kt Taman Datuk Harun PJ tu. Udah melilau cari parking pulok.. Nyampah aku, situ dah la crowded, bila ada orng kawin plak, lg bertambah2 crowded. Dh smpai.. mkn2,, lepak 2 rehat2 kat umah MIL sat. solat suma..
Kul 4 pm baru tolak balik ke Sri Gombak umah adikku itu. Mlm baru la balik umah. Tu pun jadi driver jgk.. Sbb kena gi amik Mr MJ kt UIA, sbb dia tinggal motor kt UIA, then aku amik terus jalan je la.. mls nk tukar2 driver dah. Kesimpulannya hari Ahad tu, aku dok jadi driver dr pagi smpai ke mlm... tak penah aku buat lg. hahhahahahah.. Pastu mlm penat mcm orng gila.. mata layu2 aawai..Sa,pai umah terus tidoq..
heheheh sekian..

Monday, April 2, 2012

Ingatan untuk diri sendiri dan anda semua

TANDA2 HATI ROSAK... DAN MERAWATNYA....

1. Hati tidak merasa bersalah apabila terlibat melakukan dosa dan maksiat.
2. Tidak terasa untuk melakukan taubat apabila melakukan kesalahan.
3. Merasa seronok bergelumang dalam dosa.
... 4. Tidak mempedulikan perintah Allah, malah suka terbabit pada larangan-Nya.
5. Benci kepada kebenaran dan cuba menghalang kemaraannya.
6. Benci kepada orang-orang soleh atau mereka yang suka melakukan kebaikan.
7. Suka bertengkar pada perkara yang tidak memberi manfaat untuk agama.
8. Menerima rasuah, sogokan, riba dan perkara haram serta merasakan keseronokannya.
9. Takut kepada orang yang gagah, tetapi sedikit pun tidak takut kepada Allah.
10. Benci kepada perkara makruf dan suka kepada perkara mungkar.

Kaedah rawatan penyakit hati

a) Mentarbiah hati supaya mencintai Allah dengan sedalam-dalamnya
b) Membaca serta bertadarus (menyelidik) makna dan maksud-maksud ayat al-Quran
c) Mendekatkan kepada Allah dengan amalan-amalan sunat.
d) Khusyuk dalam solat.
e) Memperbanyak zikir dan memohon ampun kepada Allah.
f) Melakukan kebaikan kerana ikhlas kepada Allah dan mengharapkan keredaan-Nya.
g) Melakukan amal dan ibadat berdasarkan perintah Allah dan Rasul.
h) Beriktikad dengan akidah yang betul.
i) Sentiasa melakukan muhasabah diri.
j) Memperuntukkan masa bagi Allah menerusi penggarapan ilmu-ilmu agama.
k) Memperbanyakkan qiyamullail, berdoa terutamanya pada sepertiga malam.
l) Tunduk dan khusyuk kepada Allah dalam segenap tindakan dan perbuatan.
m) Memastikan sumber makanan dan pakaian adalah halal di sisi Allah SWT.
n) Menundukkan penglihatan kepada perkara-perkara yang diharamkan Allah.
o) Suka menziarahi kubur dan mengingati mati.
p) Sentiasa bersyukur dan reda kepada Allah atas segala nikmat yang dikurniakan.
q) Suka membantu anak-anak yatim dan bermesra dengan mereka.
r) Suka bersahabat dan duduk dengan orang-orang soleh yang boleh dijadikan teladan

"Orang-orang yang beriman dan hati-hati mereka menjadi tenteram dengan mengingati Allah. Ingatlah, hanya dengan mengingati Allah hati akan menjadi tenteram."
(Ar-Ra'd: 28)

sumber : dari FB kawan..

Tuesday, March 20, 2012

Assalamualaikum

Salam semua.. Dah 2 bulan lebih aku tak hupdate blog ni kan... dah teruk dah rupa. Tak tau laa napa aku mls sgt nak update blog ni.
Mlm td baru smpai dr kg.. Jumaat lepas kami tolak balik kulim. Saja balik amik mak, n ziarah kubur ayah tersayang..bila balik kg ni memg laa sgtt best. maunya tak sgt best.. balik rumah tmpt kita dibesarkan.. Mcm2 kenangan dok ada. Aku kan kalu balik kulim, aku suka sgt p pasar ( kalu orng utara ckp p pasar tu p market.) Sbb apa tau, kt sana suma ikan, ayam, daging fresh2 belaka., tak mcm kt keyell ni. Sayur2 yg segar2, termasuk laa syur kg yg mcm2 jenis, tak lupa jgk buah2an yg mcm2. Pastu p pasar mlm.. mcm2 mknan dok ada.. harga murah2 plak tu..
Kalau bule, nak pindah balik dok sana.. tak la tensyen otak, tak serabut itu ini. Best kan...Tapi buleh ka??
Hopefully satu hari nanti..

Tuesday, January 17, 2012

17 January 2012 / 23 Safar 1433 H/ Selasa

Assalamualaikum W.B.T...

Salam semua kawan2.. di pagi yg indah ni..Harini 17 Januari 2012, genap laa umur saya 30...apa???30?? mcm tak percaya laaa...huhu sedih jgk bila dah meninggalkan alam 20 an ni...
Tapi.. ini laa lumrah kehidupan kan.. kot mana pun kita mesti akan dan kena tempuhi jgk..
Terima kasih Ya Allah..kerana Engkau memberi kan ku kesihatan yg baik2,, kehidupan yg sempurna.. rezeki yg halal,,rumahtangga yg bahagia..
Ya Allah, Kau panjangkan lah umurku,, kurniakan kesihatan yg baik2 kpdku,, murahkan rezeki yg halal kpdku juga keluarga ku dan sentiasa dibawah rahmatMu...
Terima kasih emak,, kakak, dan adik2 ku ipar duai yg sentiasa bersama kak ngah susah senang...(terkenang arwah ayah..sobsob) AL-Fatihah untuk ayah tercinta...Tahun ni besday tanpa ayah...
Trima kasih juga buat kawan2 ku yg tersayang,,yg ucap happy besday kt FB , sms... saya sgt menghargai kalian semuaa...Semoga kalian semua dirahmati ALLAH selalu...

Friday, January 13, 2012

Dah jumpa....;)

Salam Jumaat....

Jumaat yg Barakah...semoga kita semua sentiasa di bawah lindungan Nya dan diberkati selalu Insyaallah..
Emmm.. nak crita beg Mia dah jumpa dah... jmpa hari Rabu kemarin.. smlm tak smpat nk crita kt blog ni.. tulis kt FB je..Masa gie amik Mia kt skoll, dia bgtau beg dh jumpa.. kwan dia jumpa kt ats or celah krusi mcm tu laa.. Hemm aku rasa ni mesti ada budak yg sorokkan ni... smpai 3 org cikgu pakat cari tk jmpa...mcm2 kan perangai budak2 ni..Alhamdulillah jmpa jgk..syukur...
Tp cikgu dia pesan.. cek tgk betul ke beg dia.. sbb masa amik dia tu aku tk cek pn. Tgk dh ada ok la... cikgu dia kata bkn bule.. ada tau kes,, yg terambil tp tak pulang2...mcm2 laa.. teacher kata kalu tak folow up or remind.. smpai sudah tk bg la..especially foreigner laa.. suka buat prangai lagu tu...
Ok lahh.. apa2 pun...syukur...semoga kita tidak didalm golonga2 yg mcm tu...

Wednesday, January 11, 2012

Masih tak dapt dikesan...

Korang nak tau tak?? Beg Mia masih tak jumpa jgk.. Ptg smlm masa amik mia kt educare,, teacher nmpk muka aku trus gitau beg masih tak jumpa... Aku geramm la.. dan pelik. mcmana beg bule hilang.. sedangan beg dok dlm kelas yg ada teacher.. teacher suma buat apa? takan tak peduli kot budak mana ambil ke..main ke.. sapa2 masuk ke?? Yg jd pelik sgtt. sbb kalau la kata ada budak lain tersilap amik.msti beg budak tu dh ada tertinggal.. ini satu beg pn takde..pastu beg hilang masa tghari lg..takan ada budak balik awal bwk balik skali 2 beg kot???? tu yg aku jadi pelik tu.. Nampak mmg dah kena curi ni.. haihhh dalm skolah yg mcm tu pn bule ada orng masuk curi..Ni kes bahaya dah ni..
Aku bukan laa nk berkira stakat beg skolah anak tu kn.. tp aku syg laa bnda2 dlm beg tu.. dah laa ada 3 pasang baju.. satu baju kurung mia yg mak aku bg plak tu..adh tu Bedak , minyak ngn pengikat rambut baru beli ..Sedihh tauuu...EEEEEEEEEE sakit hati aku.....Mcm2 yg aku terpikir.. ada budak sorokkan beg mia ke?? org curi ke?? apa 2 laaa....hisshhhh semakkkkk laaaaaa... geram geram gerammm..

JANUARY

Aku suka sgtttt sgttttt
J
ANUARY.....

January sgt sweeeett

Tuesday, January 10, 2012

UNIFORM baru

Harini bnyk pulak critanya.
Nak crita harini Mia p skolah dah pakai Uniform.. heheh cumil2 jee dia pakai baju tu.. mcm tak pecaya pulak Mia dah 5 yrs..walaupun bln 6 ni baru genap 5 yrs kan.. Dia pulak kecik jee.. Mmcm kelakar pn ada.. kecik2 dah kena pakai uniifrom skolah... hehehehh... Senang laa skit skang ni. takyah dok bergaduh ngn dia pepeagi pasa lbaju..dan aku tak yah jgk laa dok mikir sgt hrini nk letak baju apa, esok baju apa...
Hampa nak tau.. pagi2 selalu gaduh ngn dia nak pakai baju apa... sejak dah besar ni. dah pndai dh pilih baju.. baju tu nk pakai.. baju ni bh dlm beg..kdng2 tu.. aku dh siap dh amik baju tu tuk dia pakai.. dia bule plak taknak.. nk pakai baju mcm angelina ballerian la.. skirt tu la ini la.. kdg2 yg bule aku marah tu.. sbb dia asyikk laa nak baju angry bird tu... haisshhh pening aku.. harini pakai...esok dh tnya baju tu dh kering ke ibu..dah basuh ke ibu?/. mia nk pakai,... ibu takbasuh lg laa mia.. kan baru pakai smlm.. esok lusa msti tnya baju tu lg... jenuh haku reka crita. kalu baju tu dh siap basuh pn..aku ckp je laa baju tu tk kering ke.. tak basuh lg ke.... hihihiihih. kalu bule seminggu tu dia nk pakai baju angry bird tu jeee...Aku takmau lg bg dlm sminggu pakai baju tu 2 -3 kali.. kang orng kata ibu mia ni tak bli baju ke kt anak dia..asik pakai yg sama je... ngehghehgegngeh. walaupun takdak orng kata.. tp kita ibu msti laa nk yg terbaik kn utk anak kita kan...
Emm.. ok lah... apa2 pun... mia semakin membesar dan semakin cerdik...apa2 pun kerenahnya..ibu tetap sayang Mia sgtt22....Mia lah penawar hati ibu....i LOVE U Dear...

ANGRY BIRD hilang...

Assalamualaikum.....

sihat ke kome2 semua? lama ceq tak ngapdet kt sini kan.. kes malas teramat sgtt... tak dak apa nk naip...Ni nak crita ttg tajuk kt ats ni..Ptg smlm bila Mr MJ ngn Mia amik aku.. masuk je dlm keta terus Mr Mj bgtau. beg mia hilang... patut laa Mia muka takut jeee diam jee... ropenye beg hilang.. balik lenggang lenggok sehelai sepinggang takdak beg. Ya ampunnn.. mcmana pulak beg bule hilangg???? Terkejut aku...
Kisahnya Smlm pagi Mr MJ dok tnya nak bli tak uniform skolah mia.. dh dia ckp gitu aku pn ok la.. terus lee p opis educare bli baju bwk mia skali.. time tu dah 8.30 dahtime bfast dh tuk 5 yrs.. Jd aku trus laa bwk mia ke kantin skali ngn beg dia...then dh smpai kantij.. tnya teacher beg nk letak mana.. dia suh letak je kt krusi kntin tu. aku letak je la.. pastu taktau laa apa jd..
Bila tnya mia..dia ckp lepas mkn dia bwk beg ke AV room.. pastu entah dia lupa ke apa ke.. dia ckp beg dh takde..pelik laa jgk..
Teacher mia bgtau kt Mr MJ smlm.. dah cari tp tak jmpa.. haihhh pelik aku... yer laa aku paham ramai kan.. jenuh jgk nak cek setiap kelas,, dok ada berapa bnyk kelas kt skolah tu kan..
Ptg nnti balik nk tgk ada ke takde.. kalau le takde jgk beg dia tu.. mmg den nak ngamuk...dah laa ada 3 pasang baju,, towel. bedak2 .. beg tu idak lee mahal bebenor. beg murah jee pun.. tp aku sayng la. Beg jenis angry bird warna biru... dalm tu plak ada baju angry bird pink kesukaan mia.. Smlm aku saja jgk laa dok usik mia.. habis laaa mia takde baju angry bird dah la... hihihih.. Dia buat muka sedih. pastu dok pesan kt aku suh beli baju baru.. amboiiiii... sempat lg tuu.
Harap2 moga beg tu dpt balik la.. aku rasa msti missplaced kt mana2 ni.. Tp kot kalu ada budak lain terbwk balik tu.. harap2 mak budak tu tahu laa yer.. dan pulang kan balik.. kalu tak perasan hrta tu orgn pnya tak tahu laa denn nak ckp apa...