background

Tuesday, July 30, 2013

Iftar ke -20

Iftar ke- 20..... Siakap + talapia merah sweet sour, lemak cendawan + bilis , puyuh goreng, ayam masak apa taktau lupa dah...,ulam + samabal belacan
Lauk2 ni mak saya dan saya yg masak..... mak masak lemak cendawan tu.. sgt mabelessss.... dan saya masak ikan dan ayam yg hitam ttu.. Actually ayam yg hitam tu aku lupa nama apa entah... tgk dlm majalah rasa... so ikut je resipi dlm tu..tp bg aku rasanya better daging dr ayam la utk resepi tu..
Ok lah sekian utk harini...

Wednesday, July 24, 2013

Iftar ke 14....

 Assalamualaikum.....Salam Ramdhan....


Gambar di atas ni adalah smlm punya menu.. berbuka dgn lauk ini ja.
Alhamdulilllah kenyang.. Ikan keli sambal, puyuh goreng dan kobis+carrot goreng..

Rasanya tak perlu resipi.. ni semua orng pun tahu buat kan... ok ...

Puyuh goreng

Kubis+ Carrot goreng


Ikan keli sambal

 

 

 

 


Tuesday, July 16, 2013

Lunch masa weekend

Yang ini masak bila entah tak ingt dah.. ikan cencaru sumbat, asam rebus ikan dgn nenas, kacang panjang goreng dan sambal belacan....

Ayam Masak Merah

Ayam Masak Merah














Ini the latest yg aku masak untuk iftar ke 2 or ke 3 mcm tu la.. tak ingt ...
Ini permintaan Mr MJ.. katanya nk  makn ayam masak tomato... so masak tomato ke merah lebih kurang je  kan..Resipi nanti la aku letak yer... malas dah nak menaip... heheh sori..

Bergedil daging

Bergedil daging
hihih sori.. gambaq tak semenggah..
gambar ni je yg ada..bergedil baru angkt masih lapik ngn tisu lg
entah kenapa lupa lak nk amik gmbr lam pinggan elok2..

terjadinya bergedil ni .. masa aku tetiba rajin dn tringt nk mkn bergedil ngn bihuin soto..
itu yg buat ni..
tagk gambar je la yer..
bergedil ni aku campak2 je baahn dia..
pakai kentang.. serbuka jintan manis n putih, serbuk lada,, masuk perasa,, dan daging cincang
pastu masuk jgk daun sup..
itu je la cara aku hentam buat bergedil ni...
ok...

Kurma Ayam

 
Kurma daging
Yang ni Kurma Daging...

Bahan2nya:-

Daging - dicuci bersih
Rempah kurma 1 paket - Aku guna jenama Adabi
Bwang merah - dihiris nipis
Bawang putih - "
Halia  - "
Empat sekawan ( bunga lawang, cengkih , buah pelaga & kulit kayu manis)
Bawang besar - belah 4
Kentang
Cili merah 
Santan
Garam
Serbuk perasa
Cili padi - diketuk ( ni kalau sapa2 yg suka pedas) aku suka pedas  (optional)

Cara2nya:-

Tumis bawang merah, putih dan halia dan 4 sekawan sehingga naik bau.
Masukkan rempah kurma. Biar hingga pecah minyak.
Masukkan daging .. kemudian masukkan kentang..
Kemudian masukkan santan. Masuk kan juga bawang besar dan cili merah. Biar sampai mendidih
Semua dah empuk.. Rasakan garam ..
Sedia dihidang...

Selamat mencuba........

Lamb chop with black pepper mushroom sauce....




Assalamualaikum.... wahh mmg lama bebenor saya dh update apa2 kt blog ni kan..

Hairni mood rajin pulak.. bulan2 posa ni . dok keja cari resipi ja.. dok tgk blog2 masak.. So rasa mcm rajin pulak nk masuk entri makanan yg aku dah penah masak ni..
Ok tu kat atas tu aku letak gambar lamb chop yg dh buat bulan lepas kot.. permintaan Mr MJ la ni.. so ni first time try buat sos sendiri.. alhamdulillah menjadi...
Tp disini aku malas nak taip resipi ya.. sapa2 nak bgtau la aku.. aku kasi....
Ok ..bai....