background

Wednesday, October 27, 2010

Nasi Ayam hadamia

Yuhuu\


Mcm besa,, tiap2 hari on the way balik ke rumah dlm keta antara dialog2 yg msti ada adalah,, " mlm ni kita nak mkn pe ye bang? Abg ckp ja nk mkn pe ayang masak.
Encik abang plak jwpn slalunya, "apa2 je " malas masak nasi goreng ja.
Emmm hihih sempoikan laki ceq ni. Ceq ja slalu dok memeningkan diri sndiri nak masak pa.. hahahah
Mlm td ceq bg cadangn masak nasi ayam je, Encik abg ngikut ja. Dia kata hokess ceq pun suka la.
Balik umah,, cek buat apa yg patut, pas maghrib baru la ceq mulakan kerja2 memasak.

Sekejap ja ceq wat nasi ayam ni. NAsi ayam yg simple je.. mls nk bermcm2.
Ayam ceq rebus sekejap tuk mndptkan stok ayam tu.
Pastu perap ngn hoisin sos, kicap, madu. Ceq perap kejap je. Kalu lama2 lg sdp. Sbb nk mkn dah kan. Pastu digorenglah ayam tu.
Nasi lak ceq masak pakai stok ayam tu.
Sayurnya hanya ada timun dan tomato ja., tomato besaq ni Mia takmo .. awal2 dia dah request Mia nak tomato yg bulat2 tu" katanya.. "mmg la tomato suma bolat "cik anak oi..daddy kata. |Hihihi
Time mkn dia takmo tomato yg dipotong tu,, (tomato besaq tu) .. rupnya baru kufaham.tomato bulat2 tu adalah cherry tomato tu. dia suka cherry tomato tu,, nasib baik ada lg dlm peti sejuk tu.
Untuk sambal ceq blend cili merah n cili padi merah tu dn garlic. pastu ceq tambah2 sos sket,... masak kan sket... siap...
Kicap tak buat.. sbb encik abgn tkmo.

Mknlah kami nasi ayam sempoi ja mlm td,....

Tp ceq takdak gambaqnya... suh Encik Mj tu snap kan guna Nikon dia yg gabak tu . tp katanya "
Malasla...nasi ayam pun nak amik gamborrr... yaa ampunnn" tak kosa aku nk melwn dah...
perut pun dah lapaq sgt... Jom melantak.... Jadi takdak laa gambaqnya... Sori noooo..

Sekian crita nasi ayam ceq.

3 comments:

  1. ahahhahaa..
    ayam hadamia tu rupa ape yer?!
    klu nasi ayam tu mmg rupa nasi dan ayam kena sembelih.
    ayam hadmia tu.
    baru kli ni aku jumpa spesis ayam hadamia..
    ayam kampugn ker,daging ker,telur ker mmg pernh nmpk.
    sue,ayam hadamia tu spesis ayam ape?!!
    ahuahuauhaua
    gelak jahat!

    ReplyDelete
  2. haaaa hang tak tau lag ayam hadamia tu....????
    ketinggalan laa hg
    ayam ni spesis bagussss punyaa.. baka baik..
    cun melecun.. mantop.. berkrim lg..
    hahahhahhaha

    ReplyDelete
  3. haah
    pekat berkrim
    disukai ramai..
    yerlah tu..
    lain kali bawak,jamu aku,kak yani makan.
    ehehehhehe...

    ReplyDelete