background

Tuesday, October 18, 2011

Perginya Insan tersayang dlm hidupku

Tanggal 10/10/2011 Isnin bersamaan 12 Zulkaedah 1432 H..pukul 7. 30 a.m telah pergi buat selama lamanya orng yg paling penting dlm hidup kami.. Ayah yg tersayang telah kembali ke Rahmatullah.Setelah sebulan ayah warded di Hosptal Selayang.. akhirnya ayah pergi jua..

Macam tak percaya bila dpt panggilan dari mak yg ayah dh takde. Meraung aku di pintu rumah. Baru smlm aku suapkan ayah mkn..Tapi harini ayh dh terbujur kaku. Semacam tak percaya.
Tp aku bersyukur, aku sempat menajaga ayah semasa dia sakit.. Sebulan di hospital,, tiap2 hari selepas balik kerja, aku akan singgah di hospital menyuap ayah mkn ,, urut2 badan,, hiburkan hati ayah dgn keletah Mia..bersembang2 smpai mlm..baru lah balik ke rumah..
Weekend pulak seharian kami di hospital teman ayah dan mak..Begitulah keadaan selama sebulan.
Pilu hati aku bila teringat kan ayah..

Ayah lah sumber inspirasi aku.. Ayah seorng yg sabar, kuat semangat, tabah dan segalanya. Aku bangga dpt ayah mcm ayah ku. Walaupun sakit,, ayah tetap bersemangat. Semngat dia yg membuatkan aku jadi lebih redha dgn keadaan aku yg sakit ni jgk.. Dgn semngt yg ayah bg untuk aku ketika aku terlantar sakit dulu ,, membuatkan aku sekarang lebih sihat, dan tabah menempuh hidup ini. Ayah yg terhebat.....
Ayah tak pernah mengeluh,, tak pernah merungut walaupun sakit. Smpai harini aku ingt. pesan ayah masa aku sakit dulu.. " Ayah ckp walau kita sakit,, kalau orng tnya,, kita tetap jawab kita sihat"' senyum""....Dr situ lah terus mengubah aku dr tidak buleh menerima keadaan aku yg sakit ni .. .. aku kena redha,,kena teruskan hidup. Dan Alhamdulillah,, hidup aku skarang ceria walaupun tak serupa orng lain. Kata2 nasihat dan semngt dr ayah lah yg mengubah hidup aku. Terima kasih ayah...Ayah lah ayah paling terbaikk di dunia... Kngh sayanggg ayah..
Kngh rinduu ayah sgt2.:(:(:( (Aku terpaksa break sekejap dr penulisan ini,, tak dpt nk menahan air mata ni. terlalu rindu arwah ayah..)

Sambung kembali......
Syukur alhamdulillah.. urusan ayah semuanya berjalan lancar.. dr hospital selayang smpai laa ke kulim... Semua ALLAh permudahkan.. Aku dpt jirus ayah mandi.. dpt renjis minyak atar semasa ayah dikapankan dapt kucup ayah berkali2..Dan yg paling kami kagumi,, wajah ayah seperti sedang tidur dan sgt tenang setenag tenagnya,, cerah, tersenyum dan raut wajah ayah bertukar menjadi seprti muda2 dahulu.. Sgt segak.. Alhamdulillah,, ALLAh lebih mengetahui...Kami semua redha dgn pemergian ayah.. Semoga ayah tenang disana, Ayah tak lagi sakit seperti dulu kan.. Semoga ayah ditempatkan bersama golongan orng2 yg Soleh...Damailah ayah di sana...

5 comments:

  1. al fatihah untuk almarhum bpk ko sue..
    terduduk aku masa kak amy bgtu..
    sabar byk2 sue..
    setiap sakit yang Alah beri itu pengubat dosa2 kita.
    mudahan ko cepat sembuh juga.
    Insyaa Allah

    ReplyDelete
  2. tima kasih banyak2 ayu... tima kasih sbb ko dtg ziarah jenazah ayah ku..tima kasih doakan aku.. makin hari aku makin rindu kt arwah ayah....tak tau mcmana nk buat... tulis ni pn menitis air mata...

    ReplyDelete
  3. su, sorry for the lost. semua kita akan kembali kepada Dia.. doa anak adalah antara 3 benda yg beliau bawa ke sana. itulah peranan dan bakti yg kita boleh bagi sekarang, untuk terus berdoa semoga beliau sentiasa di dalam Rahmat Allah.

    ReplyDelete
  4. sue..maaf yer.masa arwah ayah akak meninggal awk teman akak..tapi bila time awk akak tak dpt nak menemani awk..maaf yer.apa pun kuatkan semangat dan doa byk2.akak faham apa yg awk rasa ..kita sma2 kehilangan ayah beb..apa pun doa byk2 ok.moga arwah tenang di sana...amin al fatihah...

    ReplyDelete
  5. Terima kasih kakak-kakak....Isyaallah saya buat yg terbaik untuk ayah....

    ReplyDelete